Świetna kuchnia włoska
Pragniesz smacznie zjeść? Wśród licznych alternatyw, jakie proponuje europejska sztuka kulinarna na dużą uwagę zasługuje kuchnia włoska. Dlaczego? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to mnogość aromatów, połączeń i spora porcja zdrowia.

Charakterystyczne włoskie przyprawy

Typowemu Polakowi restauracja włoska, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą oraz czasem z winem. Tymczasem włoskie gotowanie to też takie przysmaki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.

Klasyczne potrawy włoskie

Makarony to podstawa kuchni włoskiej. We Włoszech gotuje się pasty w dziesiątkach form. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie można dołączyć do tej potrawy. włoska restauracja w centrum Krakowa Ryby, szeroki wybór mięs, np. jagnięce czy dziczyzna oraz rożnorodne warzywa, powodują, że pasty nie są w stanie się przejeść.

Następnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Prawdziwa pizza włoska to cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.

Włoskie dania to znacznie więcej niż tylko pizza i makaron. To również lasagne, tortellini, minestrone oraz szeroki wybór deserów – takich jak granita czy zabaglione. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie spróbować wina czy pysznych serów- gorgonzoli, mascarpone i pecorino.
Zobacz film

Related Post