Aby w pełni zrozumieć sedno schematycznej kuchni polskiej wypada pochylić się nad jej historią. Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na daniach z towarów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięs zwierzaków dzikich oraz zwierząt gospodarskich – do tego warto dorzucić owoce, zioła i przyprawy lokalne. Znana była przede wszystkim z obfitego użycia soli oraz stałej obecności kaszy. Do tego picie piwa jako bazowego napoju (w przeciwieństwie do rozpowszechniania się popularności wina w południowej oraz zachodniej Europie) była sztampowa dla polskiej kuchni średniowiecznej. Piwo i miód pitny były najpopularniejszym napojem przez dużo lat, niemniej jednak z nieraz pojawiło się także i wino, przywożone w zasadzie z Śląska oraz Węgier.

restauracja przy Rynku Kraków

Charakterystyka standardowej kuchni polskiej
•    Kroniki średniowieczne opisują kuchnię polską jako niezwykle ostrą, z rozległą ilością mięsa oraz kasz.
•    Rzeczywiście, średniowieczna kuchnia polska stosowała olbrzymie ilości przypraw (w porównaniu z innymi państwami Europy), zwłaszcza pieprz, gałkę muszkatołową oraz jałowiec.
•    To właśnie dzięki bliskiej współpracy handlowej pomiędzy Polską a krajami Orientu, ceny przypraw były niższe w Polsce aniżeli w wielu innych państwach – więc mogliśmy sobie na tę przyjemność o wiele bardziej pozwolić.
•    Do dzisiejszych czasów zachowywały się wspomnienia aromatycznych, gęstych i bardzo pikantnych sosów polskich.

Krakow Restaurant

   

Staropolska kuchnia – smaki oraz składniki
Staropolska kuchnia – najstarsza i najbardziej standardowa – specjalizuje się w daniach mięsnych i zbożowych (pierogi, kaszę, pierogi), produktach takich jak grzyby, owoce, zioła, wieprzowiny (w tym gotowane mięso i kiełbaski), ryby słodkowodne, wypieki (chleb, ciastka), desery, wódki oraz likiery owocowe. Typową aspektem kuchni polskiej jest dużo rodzajów zup z miejscowych jarzyn, owoców, zbóż i produktów mięsnych.
Przyprawy stereotypowe dla polskiej żywności to chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, kwaśna śmietana, ser z twarogiem. Pośród warzyw oraz owoców najpopularniejsze w sztampowych daniach są: buraki, ogórki, kapusta, jabłka, wiśnie i czereśnie, jagody, agrest i inne środkowo-europejskie stereotypowe przysmaki. W historii polskiej kuchni wolno także odszukać dzikie rośliny, takie jak szczaw, młody burak zielony, mniszek lub nawet pokrzywy.

Related Post