Rozkoszny, jednoczący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Jak najbardziej, gra toczy się o mozzarellę. Znany na całym świecie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a dokładnie z regionu Kampania.
mozarella

Własną popularność zawdzięcza nie tylko to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, lecz także charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają gruntownie nowego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, jakkolwiek równocześnie nie zmienia swojego delikatnego i naturalnego smaku.
włoskie tiramisu
włoska mozzarella   
Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy bądź innych potraw, czy to z makaronami lub też innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym naturalnie serem sporadycznie zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest bardzo specyficzne dla mozzarelli to także jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt i smak. Niewątpliwie ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w wyjątkowych pojemnikach oraz opakowaniach, w jakich jest zanurzona niedużą ilością serwatki. Dzięki temu ser jest bezustannie świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus produkty sero podobne
Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie przeciętni ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w rzeczywistości ser. W większości wypadków sprzedawany towar to towary seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach zapakowań. Ten problem dotyczy także mozzarelli. Jakim sposobem nadmieniono na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej najbardziej znana oraz legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania wedle schematycznych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, również nazwa i receptura są napisane na listę produktów chronionych i tradycyjnych.
Skąd wobec tego wziąć innowacyjny, pyszny ser mozzarella? Wystarczy udać się do przetestowanych delikatesów. Wypada niemniej jednak liczyć się z tym, że nowatorski włoski ser będzie niemało droższy, niż wyprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy standardowego sera mozzarella możemy oznajmić jedno – w samej rzeczy należałoby dopłacić oraz upajać się pysznym smakiem.

Related Post