Prawdziwie włoska restauracja – jak ją rozpoznać?

Restauracje włoskie to w Polsce najczęsciej spotykany typ restauracji. Kochamy włoskie jedzenie bo jest pyszne, sycące oraz ceszy oko. Oczywiście najczęściej wybieramy takie przysmaki jak pasty. Bardziej wrażliwi konsumenci kosztują rzadsze dania – risotto, gnocchi i włoskie zupy minestrone.
Szukając prawdziwej włoskiej restauracji trzeba przyjrzeć się kilku elementom: jak wiele składników rzeczywiście jest sprowadzanych z Włoch, czy w karcie są też nie tak typowe włoskie dania, czy karta win, zawiera klasyczne włoskie trunki. Włoskie potrawy to duża wielość smaków oraz dania z różnych części kraju. Prawdziwie włoska restauracja stworzy naturalnie włoski smak.

Kuchnia włoska jest łatwa, co nie zmienia faktu, że że nie jest dobra Z czystym sumieniem można uznać, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni w Europie .

Aromatyczne wino włoskie

Żadna szanująca się knajpka włoska, która aspiruje do bycia ekskluzywnym punktem na gastronomicznej mapie regionu, nie może zaniedbywać trunków. Posiłek koniecznie powinien obejmować też wino. Kieliszek białego wina to dla Włochów reguła. Kraków La grande Mamma Klasyczne włoskie wina to zdecydowanie montepulciano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie oltrepo pavese i marsala z Sycylii. Włoska restauracja – o ile naprawdę ma być rozpoznawana jako prawdziwie włoska, musi posiadać bogatą kartę win.

Regionalna włoska restauracja

Chcąc poznać fenomen kuchni włoskiej bez cienia wątpliwości trzeba odwiedzić restaurację, która jest w stanie podać nie tylko pasty i pizzę.
Zobacz film

Related Post